ORIENT FOLK FEST

mednarodni festival orient folklor, z edukativno noto,
dvodnevnimi delavnicami in Gala večerom,
15. in 16. november,

Dom Kulture Kamnik

GALA VEČER
Sobota, 15.11. ob 20.00, v Dom kulture Kamnik
Cena karte: 7 eur (www.mojekarte.si)

 

PLESNE DELAVNICE:
TAHTIB, NUBE, DABKE, OULED NAIL, KAWLEEYA, PLES SUFIJEV

Vse delavnice bodo potekale v Domu kulture Kamnik.
Cene delavnic: 1 delavnica 15 EUR, 3 delavnice 40 EUR, 6 delavnic 70 EUR
Prijave: Pošljite e-pošto s svojimi podatki (ime, priimek, telefon) ter sporočite imena in število izbranih delavnic na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Poslali vam bomo predračun za delavnice, ki ga boste poravnali na TR društva KUOD Bayani.

 


Sobota, 15.11.2014

11.00 - 13.00 - Egipčanski folklorni ples s palico, TAHTIB

Je moderen egipčanski izraz za tradicionalno obliko egipčanskega ljudskega plesa z leseno,oziroma bambusno  palico. Izvor sega daleč nazaj, saj  prizore spopada s  palico prikazujejo že vrezane podobe na stenah v piramidah in  grobnicah. Domneva se, da je bil Tahtib ena od disciplin  vojaškega urjenja. Za Tahtib se uporablja debelejša in težja palica, kot ste jih verjetno vajene  pri izvajanju saaidija. S palico boste izvedli različne preprijeme, vrtljaje, mete in zamahe ter delale v dvojicah.
Tahtib bo poučevala Milojka Božič, dolgoletna učiteljica orientalskega plesa v plesnem klubi Idrija, sicer pa že vrsto let aktivna članica in ena od učiteljic švicarskega Tanzrauma.
video

13.15 - 15.15 - Folklorni ples iz zgornjega Egipta, NUBE

Nubijski ples iz zgornjega Egipta združuje tako orientalske plesne gibe kot afriške v značilnem veselem in lahkotnem duhu Nubijcev Egipta. Ti gibi so mehki, valujoči, sproščeni in hkrati ritmični z vidnimi afriškimi koreninami. Skupaj plešejo moški in ženske v skupini v raznih formacijah ter tudi v parih. Na delavnici bomo spoznali najbolj tipične plesne gibe in jih povezali v krajšo skupinsko plesno kombinacijo.
Nubijski ples bo poučevala Vesna Jevšenak, plesalka in pedagoginja v kulturi in dolgoletna učiteljica orientalskih plesov. Pri prof. dr. Hassanu Khalilu je opravila dveletno izobraževanje za učiteljico orientalskih folklor in klasičnega orientalskega plesa ter zaključila štiriletno izobraževanje za plesalko orientalskih klasičnih in folklornih plesov pri Gamalu in Khaledu Seifu ter Aladin el Kholyu. V Ljubljani poučuje že 14 let, z delavnicami in predstavami pa je gostovala tudi na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji.
video

15.30 - 17.30 - Folklorni ples iz Alžirije, OULED NILE

Ženske plemena Ouled Nile so svojo doto zaslužile tako, da so v puberteti, zapustila svoje pleme in odšla v mesta (oaze). Tam so s plesom osvajale moške. Imenovali so jih hladne kraljice puščave. Njihov ples je bil izredno prizemljen in z moškimi so se igrale igro "hladne nedostopnosti".
Na delavnici boste osvojile osnovne gibe tega plesa in se naučile kako si izdelati kostum.
Ples Ouled Nile  bo poučevala Ivana Medvedec. Ivano, vodjo studia Oaza tolerancije iz Zagreba, je orientalski ples pritegnil zaradi bogastva folklor, zgodovine in tradicije.
Orientalski ples in arabske folklore poučuje že od leta 2004.
video1, video2


11.45 - 13.45 - Folklorni ples iraških romov, KAWLEEYA

"Iraqi" je ples iraških romov, ki je bil uporabljen kot ples za zabavo, danes pa je bolj in bolj priljubljen med plesalkami orientalskega plesa. Na delavnici boste na hitro preletele zgodovino, značilnosti in posebnosti tega stila. Spoznale se boste z značilnimi gibi, delom z lasmi ter "floorworkom" in na koncu vse združile v kratko plesno kombinacijo.  (delavnica je primerna za vse, ne priporočamp pa jo ženskam, ki imajo težave s koleni in hrbtenico).
Delavnico bo vodila Mateja Mikulan. Mateja je plesalka, učiteljica, koreografinja in organizatorka plesnih dogodkov ter festivala Nawar. Plesalka z odličnim čutom za glasbo in vse male detajle v njej, izvrstna koreografinja in predana učiteljica, ki svoje znanje zadnjih 8 let predaja doma in v tujini.
video

14.00 - 16.00 - Ples SUFIJEV – VEČNO VRTENJE

Sufi vrtenje je aktivna meditacija, ki jo še vedno prakticirajo Sufi Derviši in je čedalje bolj priljubljena po vsem svetu. Ob poslušanju glasbe se boste predale Boginji, ženski biti v sebi in se vrtele v neskončnih krogih. Na ta način dosežete svoj notranji vir moči in ravnovesja, ter opustite vse želje in s tem svoj ego. Z vrtenjem in lastnim telesom se lahko doseže višje stanje zavesti in občutek blaženosti, enosti z vsem, kar nas obdaja.
Poučevala vas bo ena od ustanovnih članic KUOD Bayani, Julia Tomšič. Julia je plesalka, koreografinja, sicer pa diplomirana psihologinja ter klinična in plesna terapevtka.