Tribal Fusion

Tribal Fusion je sodobna oblika orientalskega plesa, ki se je razvila v ZDA (natančneje v San Franciscu) v začetku 21. stoletja.

ATS Fat Chance Belly Dance

Jamila SalimpourTribal Fusion se je razvil iz American Tribal stila (ATS ali samo Tribal), ki je oblika skupinske improvizacije. Ustvarila ga je Carolena Nericcio (Fat Chance Belly Dance) pod vplivom Jamile Salimpour in Mashe Archer, ki sta prvi začeli združevati elemente različnih tradicionalnih plesov v povsem novo obliko plesa, ki zgleda kot folklora (zato ime tribal 'plemensko'), vendar pa to ni. ATS je začel nastajati v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Zanj je tipična kostumografija, ki je zmes različnih vplivov: indijski čoliji, haremske hlače, široka krila, nakit iz centralne Azije, rute, turbani, bindiji, … Pri plesu se praviloma uporabljajo prstne činele, glasba je velikokrat tradicionalna.

Konec 90-ih let se je iz ATS-a začela razvijati nova oblika plesa: tradicionalno glasbo je zamenjala elektronska, s čimer se je spremenil tudi stil plesa, veliko je vplivov hip hopa in modernega plesa, ženske so snele turbane in čolije ter pričele eksperimentirati s kostumi. Leta 2001 se je zgodil tudi prvi Tribal Fest v Kaliforniji, največji tribal festival na svetu.

Indigo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tribal Fusion je postal bolj prepoznaven zaradi Rachel Brice in skupine The Indigo, ki so bile na turneji s svetovno znano skupino plesalk Bellydance Superstars. Rachel Brice je znana zaradi svojega kačjega gibanja in izrazitih izolacij; pri njej se uči tudi pionirka tribala v Sloveniji Manca Pavli. Za razvoj kostumov je najbolj zaslužna Mardi Love, prav tako članica skupine The Indigo; njene kreacije so navdih številnim plesalkam po vsem svetu.

Danes je Tribal Fusion zelo raznolika plesna zvrst z veliko podžanri. Naj omenimo le nekatere ...

Heather Stants in njena skupina Urban Tribal, ki v tribal vključuje elemente sodobnega plesa in gradi na minimalistični estetiki;

 

 

 

 

 

Dark Fusion, katerega začetnica je Ariellah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flamenco Fusion, Burlesque Fusion, Vaudeville bellydance (20-ta leta, jazz, swing,…); pogosto plesalke uporabljajo tudi različne pripomočke: meče in sablje, hulahop obroče, ogenj, tančice, poi,…

 

 

 

 

 

 

Urša Perčič, 09/2013